Mätäjoen talkooviikko 2021

Syyskuun viimeinen viikko oli viime vuoden tapaan talkooviikko, jonka aikana rakensimme erittäin uhanalaisille meritaimenille lisää kutu- ja poikasalueita. Töitä tehtiin viitenä iltana sekä lauantaina 25.9, joka oli se perinteinen koko kansalle avoin talkoopäivä (jo vuodesta 2009 lähtien).

Lauantaitalkoiden väki yhteiskuvassa golfkentän tekokoskella

Iltatalkoot olivat tällä kertaa kohderyhmätilaisuuksia.

– Maanantaina 20.9. talkoili Suomen Keskustan Helsingin piiri jo neljättä vuotta peräkkäin.
– Tiistaina poikasaluetta ”kivitti” Pitäjänmäentien tuntumassa Pitäjänmäki-seura.
– Keskiviikkona touhusi Helsingin Golfklubin porukka golfkentän alueella.
– Torstaina talkoilimme me Helsingin Perhokalastajat.
– Tiistaina 28.9. Kiinteistömaailman Kallio-Kalasataman toimisto teki viimeistelytöitä.

Talkoisiin osallistui yhteensä 61 henkeä. He tekivät 150 työtuntia. Seulanpääkiviä ja karkeaa soraa käytettiin yhteensä 24 tonnia. Kivitavaran toimitti Onnenvuoren sora. sekä Raide-Jokeri projekti, jolta saimme lahjoituksena kivikasan Pitäjänmäentien vierestä. Virholta saimme taas kerran lainaan kaikki tarvittavat työkalut.

Lämmin Kiitos Teknos Oy:lle, joka on ollut uskollinen sponsorimme jo yhdeksän vuotta!

Taimenille on nyt perustettu kutupaikkoja Strömbergin puiston putouksen ja meren välillä kaikkialle, mihin niitä voi perustaa. Golfkentän tekokosken yläosan soraistus on vielä hiukan kesken. Se saadaan valmiiksi ensi syksynä. Taimenten pienpoikasilla on edelleen puutetta matalista ja kivikkoisista virtapaikoista. Kivikoita laajennettiin tänä vuonna ja lisää tehdään ensi vuonna. Sokkeloiset kivikot ovat elintärkeitä keväällä kuoriutuville ns. nollikastaimenille. Jos ne eivät löydä suojaisaa kivikkoa, ne päätyvät isompien otusten ruuaksi.

Helsingin kaupunki tekee parhaillaan Strömbergin puiston kehittämissuunnitelmaa. Sen osana selvitetään putouksen ohittavan kalatien rakentamista. Kun putous ja yläpuolisen teollisuusalueen pienemmät esteet saadaan ohitettua, avautuu Mätäjoen koko 24:n neliökilometrin vesistö vaelluskaloille elin- ja lisääntymisalueeksi. Pidetäänpä sille peukut ja varpaat pystyssä!

Marianne Valkama on uurastanut työn ohjaajana kaikissa tämän ja viime vuoden talkootapahtumissa (kuvaaja Riku Eskelinen)
Suomen Keskustan iloiset veikot Hannu Väänänen ja Juha Sarlund (kuvaaja Riku Eskelinen)
Pitäjänmäki-seuran väki siirsi Raide-Jokerin lahjoittamat kivet koskeen taimennollikkaiden iloksi ja suojaiseksi elinympäristöksi
Golfari on myös virtavesikunnostaja!
Poikaskivikko valmistuu vauhdikkaasti
Harri ja Ulf kalastavat perholla ja auttavat uhanalaista taimenta (kuvaaja Harri K Koski)
Kivisillan kosken kutupaikkaa päästiin kunnostamaan vasta, kun Suomen Keskusta oli rakentanut pitkospuut vetisen hetteikön yli.
Kottikärryt saa kulkemaan myös vedessä, jos niissä on kaksi ”moottoria” (kuvaaja Asko Pylkkö)
Uppopuuta kiinnitettiin kivisillan edustalle, rantapenkan viereen. Pohja oli niin kova, että puiset kiinnitysvaarnat upposivat siihen huonosti. Saa nähdä pysyvätkö puut paikoillaan.
Kiinteistökeskus välittää myös virtavesiluonnosta. Tässä viimeistellään golfkentän tekokosken uutta kutusoraikkoa
Soraistettua ja kivettyä tekokoskea. Tässä kelpaa taimenten jatkaa uhanalaista sukuaan!
Kivisillan edustalle syntyi melkoisesti uutta pienpoikasten suoja-aluetta. Uudet kivet kuultavat veden läpi vaaleina. Ajan myötä ne tummuvat.
Pitäjänmäkiseura sai kahdessa tunnissa aikaan näin laajan poikaskivikon!
Kivisillan kutusoraikko näyttää näin hienolta lauantaitalkoissa tehdyn laajennuksen jälkeen.

Erittäin uhanalainen meritaimen ja Helsingin perhokalastajat ry kiittävät lämpimästi ahkeraa talkooväkeä ja lukuisia projektimme tukijoita.

Taimenen kutuaika alkaa olla käsillä. Nyt kannattaakin suunnata askeleet Mätäjoelle ja muille pääkaupunkiseudun puroille. Niiden äärellä odottaa luontoelämys parhaasta päästä!

Työmme Mätäjoen ja uhanalaisen taimenen hyväksi jatkuu …