HELSINGIN PERHOKALASTAJAT RY ON HUOLISSAAN MÄTÄJOEN MERITAIMENESTA

Seuramme on kunnostanut Helsingissä virtaavan Mätäjoen alaosaa jo yksitoista vuotta erittäin uhanalaisen meritaimenen lisääntymisalueeksi. Taimen onkin kotiutunut kunnostetulle alueelle hyvin. Syksyllä 2020 alueelta löytyi peräti 24 kutupesää, joista ensi keväänä kuoriutuu tuhansia poikasia. Vaikka kutevia taimenia oli useita kymmeniä, vain kourallinen niistä oli merivaelluksen tehneitä. Lähes kaikki kutijat olivat vaeltamattomia jokitaimenia. Mätäjoesta on lähtenyt jo useiden vuosien ajan jopa satoja taimenia merelle kasvaakseen siellä kookkaiksi meritaimeniksi, mutta vain muutamia on päässyt palaamaan takaisin jatkamaan sukuaan. Suurin osa on rauhoituksesta huolimatta kadonnut merivaelluksen aikana.

Tilanteen korjaamiseksi Helsingin Perhokalastajat teki Espoon kaupungille tammikuun alussa esityksen Espoon Hanasaaren ja Karhusaaren välisen salmen ja Otsolahden edustan rauhoittamisesta verkkokalastukselta syksyisin, jolloin meritaimenet palaavat Mätäjokeen kudulle. Laajalahti ja Iso-Huopalahti rauhoitettiin jo vuonna 2020. Se hiukan paransi tilannetta mutta ei valitettavasti riittävästi.

Esityksemme on luettavissa TÄÄLLÄ.

Syksyllä 2020 Mätäjoella kuti vain kaksi meritaimennaarasta, kuvassa niistä toinen kaivamassa kutukuoppaa